HTML

rszarvas blog

Antiszisztematikus, antitematikus, antisztatikus és antidepresszáns blog ... Ami épp eszembe jut


Támogatom a szerzőt 2 dollárral.

DIY naptár 2013.jpg

Arrow.jpg

Bejegyzések

Friss topikok

Én pénzem, Te pénzed

2008.02.26. 15:55 rszarvas

Kényes a téma, mondhatni pénz-kérdés.

Bambán csodálkozok a világra, amikor ismerőseim között itt-ott kiszivárog, hogy a kassza bizony külön van. Ez a helyzet addig van rendben, amíg nem tuti a tuti, csak udvarolgatunk, és ebből még lehet akármi is. De amikor két ember összehordja a holmit egy fedél alá és még mindig megmarad ez a helyzet, azt már az egyszerű agyammal nem tudom hová tenni.

A pénz bizalmi dolog. A legegyszerűbb módja kideríteni, ki is az igazi barát, amikor pénzre van szükség, csak körbe kell kérdezni, máris eltűnnek páran. De az ember második fele nem ilyen. Vagy ha ilyen, az elgondolkodtató. Legalábbis nekem. Ha felmerül ötletként/problémaként az emberben a saját anyagi biztonsága, miközben nem egyedül él, az a dolog valahol bűzlik. Bennem legalábbis indulatokat ébreszt.

Nem tudom elképzelni azt a helyzetet, amikor a pénztárnál sorban állunk, és kétfelé osszuk a szalagon a dolgainkat. Mint ahogyan azt a párbeszédet sem, hogy "ma én vásároltam 7640 Ft-ért, holnap Te tankolj 8000-ért, és majd meghívlak egy fagyira". Hogy a fenébe létezhet ilyen egy párkapcsolatban? De úgy is kérdezhetném, hogy hogy a fenébe működhet így egy párkapcsolat?

Azzal sem tudok egyetérteni, amikor az a magyarázat, hogy "csak együtt élünk, nem vagyunk házasok". Vajon mit változtat meg a papír? Mert hogy legbelül senkit, csak a látszat és valóság közötti határvonal mosódik el kicsit jobban. És ha mégis változik valami, az ismerőseim tapasztalataiból véve többnyire negatív irányba megy el. Azért mondom így, mert én kétszer is házasodtam már, és egyszer sem éreztem azt, hogy most aztán jól megváltozok majd.

Egy családban egy lakossági számla, ahhoz 2 kártya bőven elég. Aki nem így gondolja, az minden bizonnyal nagyon fel van most háborodva az itt olvasottakon, és nagyon nem érti, miről is hadoválok itt össze. Az biztos, hogy én sem értem az ellenkező oldal magyarázatait. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a háttérben valami nincs teljesen rendben. De javítson ki valaki nyugodtan, ha tévedek.

Ha én kimondom életem párjának azt a szót, hogy "szeretlek", akkor ez úgy is van. Az én olvasatomban nincs olyan, hogy "szeretlek, de a puskaport szárazon hagyom", vagy "szeretlek, de nem bízom benned". Szerintem az ilyen bonyolult változatai ennek az egyszerű szónak sokakban keverednek, ez lehet a baj. Ha pedig valaki üzleti kérdést csinál egy párkapcsolatból, annak azt üzenem, hogy az üzletben előfordulhat, hogy a partner anyagilag kedvezőbb ajánlatot is kaphat. Szerintem érdemes mérlegelni.

Nálunk az egy számlás módszer működik. Gyakoratilag az első napok óta. Az a kérdés, hogy éppen ki fizet a kasszánál csak viccből merül fel, így derülünk jókat azokon, akiknél ez vér komoly. (Egyúttal sajnáljuk is Őket.) Az teljesen mindegy, ki mennyit keres/vagy nem keres. Onnantól kezdve, hogy van egy gyűrött arc reggel melletted már nem csak Te, meg Ő vagy a világon, hanem Ti vagytok. És ha valaki úgy érzi, hogy azért mert többet keres, akkor neki több is jár, mint élete párjának, az nagyon gyorsan álljon ba a sarokba. Legalábbis tegye fel magaának a kérdést, hogy valóban minden rendben van-e.
Mert a pénz ugye bizalmi kérdés. Tessék, lehet gondolkozni!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr95355286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cseh Balázs - Balee · http://b2bonline.blog.hu 2008.03.07. 20:47:12

tetszik a téma, tetszik. Nálunk is közös a cassa... már az elejétől. És ahogy írod te is, mi is bután nézünk azokra, akiknél nem így van. Igazából... közös célokért, közösen építkezünk. Ezáltal elképzelhetetlen, hogy ne közösen döntsünk pl. ilyen kérdésben is, hogy pénz és annak felhasználása. Ez, akár csak minden egy kapcsolatban, bizalmi dolog. Bízunk egymásban, hogy nem veri el az összes pénzünket hülyeségre, hiszen közös dolgokért munkálkodunk mindketten. Ha ebben nincsen bizalom, akkor kérdem én: minden rendben van? VALÓBAN minden rendben? Mert sztem akkor már más dolgokban is lesz bizalmatlanság, akkor meg már rég rossz...

Doree666 2008.06.19. 21:45:06

[hol van az ezutáni post? bár azt is kinézem magamból, h azt álmodtam...]

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2008.06.20. 01:09:34

Doree666
Nem álmodtad. Mivel sokan foglalkoztak ezzel a 200 milliós témával, és az én postomra nem jött egy komment sem, töröltem.

Doree666 2008.06.21. 13:12:12

akkor jó:D mármint az nem, h törölted. Ilyen fontosak a kommentek?^^"

Vörös Szonja, a tetovált lány 2008.09.10. 14:49:23

az uccsó bekezdés... nagyon klassz, nagyon igaz. Mondjuk az egész, na:) mi is szinte első naptól így vagyunk, amióta megosztottam az albérletet emberemmel. Azóta vettünk sajátot, házasok nem vagyunk, de nem is számít. Sosenemsem értettem én sem ezt a külön kasszázást, meg hogy "maradjon egy kis pénz privát dolgokra" (ez a leggyakoribb ellenérv a közösre, amit eddig hallottam) - nálunk ez is megoldott. Ha pl. hajfestéket kell vennem, meg sem kell beszéljük, ugyanígy a csavarhúzókészletet sem. A nagyobb kiadást, ami elméletben "csak" egyikünket szolgálja (gyakorlatilag mégis mindkettőnket) pedig megbeszéljük, hogy mikor tudjuk kivitelezni.

matastikova 2008.09.19. 20:42:42

Tanulságos volt elolvasni, de én tapasztalati alapon frászt kapnék az egyszámlás módszertôl. Az én párom képtelen reálisan mérlegelni, ha egy 40 ezres antikvár könyv és a kajálás/fûtés/lakbér stb. között kell választani. Tuti, hogy inkább éhenhal, megfagy és hajléktalan lesz... Úgyhogy van közös, meg van privát, (és én, aki egyensúlyozok a vágyak és a szükségletek között.) Persze nem olyan szigorú a rendszer, sôt átjárható. :) na most leköphettek :)