HTML

rszarvas blog

Antiszisztematikus, antitematikus, antisztatikus és antidepresszáns blog ... Ami épp eszembe jut


Támogatom a szerzőt 2 dollárral.

DIY naptár 2013.jpg

Arrow.jpg

Bejegyzések

Friss topikok

C64 lemezek újraélesztése

2010.09.17. 22:02 rszarvas

Amióta áttértem C64-ről PC-re (nem mai történet) :-), azon törtem a fejem, hogyan lehetne a netről letöltött C64 állományokat (.t64, .d64, .prg) újra kiírni a jó öreg 1541-es flopy lemezeire. Találtam egy egyszerű, szinte bárki által elkövethető megoldást, ami tán sokaknak mosolyt csal majd orcájára. Én mindenesetre vigyorogtam, amikor a 20 éve porosodó meghajtó elkezdett berregni és kattogni. Egy XM-1541-es kábelt fogunk hozzá gyártani.


Szükséges alkatrészek:

  • 1 db "SD 25E D-SUB" papa, 25-pólusú lengő csatlakozó (kb. 75 Ft)+hozzá ház (kb. 100 Ft) Megteszi egy ma már nem nagyon hasznát párhuzamos nyomtatókábel is, ez könnyen leoperálható róla, mert ezek a csatlakozók egy kis csavarhúzó segítségével többnyire szétpattinthatóak és úra összerakhatóak. Én egy ilyet használtam fel.
  •  1 db "DIN-6M-240" papa, 6-pólusú lengő csatlakozó (kb. 110 Ft)
  •  4 db "1 N 5819" dióda (kb. 30 Ft/db)
  •  Kb. 1 méter hosszú 5 eres kábel (ilyen szerintem nincs, csak 6 eres, én a riasztószerelők által hátrahagyott 6 eres kábelt használtam, egy vezetéket egyszerűen lecsíptem, az árnyékolással együtt)


Ezeket a www.hestore.hu -ból rendeltem meg, de bármelyik alkatrészáruházban megtalálhatóak) 


A kapcsolási rajz

A könnyebb átláthatóság kedvéért az egyes vezetékeket külön színnel jelöltem (a képeken látható fehér kábelt sárgával), és a neten talált rajzot kicsit le is egyszerűsítettem. Az "SD 25E D-SUB" csatlakozóban 18-tól 25-ig számozott lábakat egyszerűen össze kell kötni. A párhuzamos nyomtatókábelekben ezek a lábak helyből össze vannak zárva, tehát nem kell ezzel is bajlódnunk. A boltban vett új csatlakozón ezt egy dróttal kell összekötni).

A rajzon a színes bumszliknál elágazik a kábel 2 felé az "SD 25E D-SUB" csatlakozóban. Az egyik ér megy a dióda NEM CSÍKKAL JELÖLT kivezetéséhez, az elágazás másik fele meg egy másik megjelölt lábhoz. Nem kell félni, a csatlakozók számai szépen fel vannak tüntetve mind a "DIN-6M-240", mind pedig a "SD 25E D-SUB" csatlakozón. De tán a legegyszerűbb, ha magából a diódából indul tovább egy ugyanolyan színű kábel (a rend kedvéért) a másik meglejölt érintkezőhöz. Nem bonyolítom tovább, a következő mellékelt képeken látszik.


Az összeszerelés

Fontos, hogy a diódák csíkkal jelölt része nézzenek a csatlakozó lábai felé, a másik pólusáról indulnak a kábelek tovább (egyik be a vastag fehér kábelbe, egyik meg tovább egy másik csatlakozóra). A képen a barna csúnyán meg van tekeredve, bocsi, így jött ki, képzeljétek azt, hogy a pirossal párhuzamosan áll.

A 6 pólusú Din csatlakozó bekötése pofonegyszerű. A kapcsolási rajzból látszik a legjobban. Nem fényképeztem le, mert az enyém igen ronda és félreértelmezhető lett. A csatlakozón belül szintén fel vannak számozva a lábak, a rajzból meg látszik, melyik kábelt hová kell kötni. Ne felejtsétek el a kábelre ráhúzni a csatlakozó burkolatát forrasztás előtt, mert kellemetlen tud lenni, ha a végén derül  ki, hogy ez az asztalon maradt... :-) A Din csatlakozó érintkezőiben van egy kis furat, oda kell bedugni a már beónozott kábelt, és a lehető leggyorsabban kell beleforrasztani, mert ha sokáig melegíted, elmozdulhat a láb, és nem fogod tudni a flopyba bedugni. Ha a vezetéket nem az érintkező furatába dugod, és nem oda forrasztod be, könnyen letörhet a forrasztás. Célszerű befogni a csatlakozót a forrasztás alatt valamibe, mert könnyen odébbugrál az asztalon a 2-5. vezeték beforrasztása közben. Kézbe fogni nem ajánlott, mert aki a forrasztóval játszik, könnyen megégetheti magát.

Ha megvan az öt vezeték beforrasztása, a csatlakozó fém részén lévő két fület fogóval erősen rá kell hajtani a vezetékre, hogy a forrasztások a későbbi igénybevétel miatt ne sérüljenek.

Én a forrasztások után kitölttem a csatlakozók belsejét ragasztópisztollyal, hogy véletlenül se érjenek össze egy esetleges forrasztás elengedése után a vezetékek. Bátrabbak zsugorcsővel is szigetelhetik a forrasztásokat.


Star Commander

Nekem valamiért nem működtek a Windows-os progik (tán a 64 bites Win7 túl új nekik), ezért a DOS-os Star Commandert használom. Igaz ehhez kell egy gép, amin fut a DOS, de ha már retró, akkor legyen retró. A Star Commander ingyenesen letölthető, működése megegyezik a néhai Norton Commanderrel. A program a C: meghajtón legyen egy max. 8 betűs mappában (pl. Starcomm mappa), innen innen kell indítani az SC.EXE-t. 

Gyorstalpaló:

DOS üzemmód indítás Win98-as gépen: 

  • induláskor, nyomogasd az F8-at, a felugró menüből válaszd a DOS parancssort
  • ha megjelenik a kurzor, írd be, hogy cd.. (nyomj entert), majd ismételd addig, amíg a villogó kurzot előtt a C:\ -t nem látod
  • írd be: cd starcomm (nyomj entert) - már ha ebbe a mappába raktad a Star Commandert
  • írd be: sc.exe (nyomj entert)

 

Star Commander fontos billentyűk:

Alt+F1, F2: bal, jobb ablak

F2: User menü. Innen formatálhatjuk a bedöglött lemezt, ami ezután jó lesz! :-)

F5: Copy

Alt+F5: Disk copy (.d64 fájlokat ezzel másolhatjuk lemezre, a lemeznek ilyenkor üresnek kell lennie. Bal oldali ablakban a .d64 fájl, jobb oldaliban az üres lemez, .d64 fájlon nyomj Alt+F5-öt, és elkezd szépen másolni)

F9: főmenü, innen érhetőek el a beállítások (Options/Transfer options menüpont lesz nekünk az érdekes)

Space: Elemek értékének megváltoztatása

A kábel típusa itt XM1541 legyen mindenképpen, a meghajtó meg 157x->1541. Ha nem hajlandó egy lemezt se olvasni, ezzel a meghajtóbeállítással lesz gond, akkor váltani kell más típusú drive-ot (Space gombbal).

Nálam csak DSDD lemezzel működik, ilyen az eBay-ről mindig, és néha a Vateráról is beszerezhető még. PC-s DSHD lemezeket is meg tud formázni, de a visszaolvasás már vagy megy, vagy nem.

Ja és a BIOS-ban ki kell kapcsolni az energiagazdálkodást, mert nálam "pihenő" után mindig megkattan a Star Commander, gondolom másnál is így lesz.

Így néz ki egy másolás:

Ne ijedj meg, ha Disk copy-t választasz, a blokkokat nem egymás után fogja másolni, hanem valami számomra átláthatatlan kusza sorrendben, de a végeredmény jó lesz.

Egészen biztosan van más megoldás is. Ez a DOS-os megoldás nálam működik. Ha valakinek van tapasztalata más rendszerekben is, azt írja meg bátran.

C64 játékok letölthetők pl. a www.c64.com -ról.
 

Aztán Hajrá! :-)

 

Források:

Eredeti ötlet: http://sta.c64.org/xm1541c.html

Star Commander: http://sta.c64.org/sc.html
(Downloads cím utáni első link)

  

9 komment

Címkék: retró kábel c64 transfer 1541 flopy xm1541 d64 t64 prg starcommander

A bejegyzés trackback címe:

https://rszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr422304288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kistigris1 2013.12.22. 20:46:17

Üdv! Mit takar a cikkben az a mondatod, hogy neked nem működtek a wondows-os progik?
Én XP-n használnám a programot, de a detect drive-ra kattintásra minden transfer módnál makacsul azt a hibaüzenetet kapom, hogy "No drives found, please check cbm4win installation and directory paths!" Tehát nem látja a floppyt.
Már 2 db XM1541-es kábelt is készítettem, többször leellenőriztem mindenféle módon, de mintha nem is lenne...
A kábel összekötései jók, a diódák a megfelelő helyen és irányban vannak bekötve. Már egy másik számítógéppel is kipróbáltam, de ott sem működik.
Mi lehet a gond, mit csinálhatok rosszul? Köszönöm!

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2013.12.22. 22:42:52

Pont ez a baj, hogy valamiért nekem sem sikerült a windows alatt csatlakoztatni az 15412-es meghajtót. Ez a megoldás, amit írtam, csak DOS alól fut, ha van floppy meghajtó a gépedben, érdemes csinálni egy dos-os boot lemezt, arra felrakni a Star Commandert, és azokat a c64-es programokat is, amit majd 1541-es meghajtóra akarsz másolni. Tehát a DOS ablak XP alatt nem fog működni, valódi DOS kell. Itt eg kis help a DOS-os lemezhez: www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Én olyan őskövület PI-es laptopon használom a Star Commandert, ahol Win98 van, azon működik, mert a Win98 is DOS-ra épül. Vagy megoldás lehet egy DOS-t bootoló pendrive is, ez esetben arról kell indítanod majd a rendszert.

kistigris1 2013.12.23. 00:03:56

@rszarvas: Köszönöm a gyors választ! Nem értem, hogy miért csak nekünk nem jó XP-n, a neten ezer helyen van ugyanez a kábel leírva, lerajzolva...
Esetleg nem kell valamit a gépen a párhuzamos portnál engedélyezni, beállítani? Csak felhasználói szinten vagyok, nincs ötletem. Valakit nem tudnál megkérdezni?
Sajnos se másik gépem, se floppym, se win98-as HDD-m nincs.
Ha más nem lesz, a pendrive-os megoldás hogy nézne ki? Pontosan mit kellene rátelepíteni és hogy működne ezen a gépemen? (Ha lehet részletesen, szájbarágósan!) Köszi!

kistigris1 2014.01.29. 18:39:33

Nem kaptam ugyan választ, de megoldottam a pendrive-os indítást. Minden szép és jó, kivéve azt, hogy amikor Star Commanderben oldalt akarok váltani, akkor hibaüzenetként kapom a következőt:
A használni kívánt párhuzamos port érvénytelen című vagy nem párhuzamos port.
Ez most mit jelent? Rossz a port, rossz a kábel vagy valami beállítási probléma lehet?
Van valami ötleted? Kösz!

kistigris1 2014.01.30. 21:46:27

Folytatom: Beállítási gond lehet, mert a BIOS-ban történt állítgatás után már eljutottam oda, hogy bár mintha nem jól érzékelte volna a 1541-et (nem írja ki a jobb oldal aljára a lemez címét és az üres helyeket), de "elkezdte" a másolást és egyszer kerregett a floppydrive, aztán folyamatosan égett a sárga lámpa rajta, de semmi nem történt. Pedig üres, formázott DSDD lemez volt benne.
Milyen értékekre kell állítani a BIOS-ban a portot? Tipp a megoldásra?

kistigris1 2014.02.02. 14:55:34

Jól elbeszélgetek itt magammal. Annyit változott a helyzet, hogy sikerült lemezre írnom, igaz nem egy egész mappát, hanem csak egy részét. Az egész mappát nem engedte, de magát a programot igen. Ez is óriási haladás. A másolt program működik a C64-en.
Az biztos tehát, hogy a szgép és a meghajtó között van kapcsolat, csak írásra, de olvasásra nem. Ugyanis még mindig nem jelzi ki, hogy van lemez a meghajtóban. Na, ennek mi lehet az oka?

kistigris1 2014.02.05. 09:33:56

Nem akar ez valahogy sikerülni. Már másik gépen is próbáltam, amin van A meghajtó. Csináltam egy floppyt, jól működik. És egy másikat is a Star Commandernek, amit kissé "lerövidítettem", mert nem fért rá egy másik lemezre. (Nem tudom neked hogy fér a Win98, a Star Commander és még programok is egyetlen floppyra...)
Szóval elindul a Dos, floppy csere után elindul a Star Commander is, de semmilyen beállítással nem látja a C64 meghajtóját. Már mindenféle beállítást kipróbáltam a BIOS-ban és a SC-ben is, de egyszerűen nem érzékeli.
Nem tudom, hogy miként sikerült korábban az én gépemen írni, mert akkor sem látta, pedig van egy 1541-II és egy 1570-es drive-om is. (Igaz, ekkor legalább hibajelzést nem írt ki.) Azért is próbálkoztam másik géppel, mert az enyémen a port fizikai meghibásodására, érintkezési gondra gyanakodtam. De a másik gépen is ugyanez a helyzet, nem látja a meghajtót.
Ha lehetne valamilyen részletes beállítási útmutatót szeretnék a BIOS-ról a portokhoz, ill. a SC-ből. Vagy valami ötletet. Én már teljesen elakadtam...

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2014.02.05. 11:34:59

Szia, bocsi, hogy hanyagollak, de eléggé le vagyok terhelve az elmúlt hónapokban. a win98, a dos, meg a star commander nálam az ósdi laptopomon vannak, az rajta a rerndszer alapból. A BIOS-ban csak engedélyezve kell lennie a párhuzamos portnak, valószínűleg simán paralell port-nak hívja, ott kell enabled-en állnia. Merrefelé laksz? Mert lehet, hogy egyszerűbb lenne személyesen taláélkoznunk és kipróbálni, estleg az én kábelemmel, hátha csak az a baj.

kistigris1 2014.02.06. 10:51:58

@rszarvas: Engedélyeztem én már mindent a Biosban és a Star Commanderben is, sőt azok összes variációit is... A kábelt is leellenőriztem multiméterrel, minden úgy van kötve ahogy kell szerintem. Érdekes, hogy egyszer engedett írni a pc-ről lemezre, de akkor sem írta ki, hogy látja a meghajtót, mostanában viszont azt írja, hogy nem találja sehol (8,9,1,0). Az én gépemen és egy kölcsönbe kapotton is így van.
Abban biztos vagyok, hogy Kazincbarcika felé nem jársz, úgyhogy találkozni nem nagyon tudunk. A kábelt ide-oda küldözgetni sem igen éri meg, a postaköltségért majdnem vehetek egy újat is. De félő, hogy azzal sem jönne össze a dolog. Szóval szerintem magamnak kell megoldani valahogy a problémát.
Azt olvastam a Vaterán egy kábelhez írva, hogy ott működik jól, ahol a BIOS-ban van SPP beállítási lehetőség. Nekem sokféle hasonló mód van, de épp SPP nincs.
Nem tudom mehetett-e tönkre esetleg dióda a forrasztás közben? Ha rámérek egy diódás szakaszra, akkor az egyik irányban 174-et kapok, a másikban nem mutat összeköttetést. Ez így jó?
Nem tudom, hogy te látod-e az email címemet? (Ha nem, megírom.) Esetleg arra küldhetnél néhány képet vagy leírást a BIOS beállításáról és a SC-éről. (Pl. a port engedélyezésén kívül van még néhány lehetőség a beállítására a Biosban is, de a SC-ben is talán azon kívül amit ide feltettél.)
Előre is köszi a segítséget!