HTML

rszarvas blog

Antiszisztematikus, antitematikus, antisztatikus és antidepresszáns blog ... Ami épp eszembe jut


Támogatom a szerzőt 2 dollárral.

DIY naptár 2013.jpg

Arrow.jpg

Bejegyzések

Friss topikok

Adobe Indesign CS5.5 - digital publishing tapasztalatok

2011.06.08. 19:02 rszarvas

Na ja, lassan nagyon aktuális egy verzióváltás az Indesign háza táján. A tabletek rohamos terjedése kicsit megsürgette a fejlesztőket az Adobe-nál, és mint látszik, addig nem engedte haza a szoftvergyár a "jómunkásembereket", amíg elő nem rukkoltak valami kézzelfogható megoldással. A cél ugye az volt, hogy gyártsunk Indesign-nal tartalmat iPad-re, Android és BlackBerry platformokra, egyszerűen. No ezen az egyszerűségen akad némi csiszolnivaló, de a látvány önmagáért beszél. 

Szóval a megoldás kézzelfogható ugyan, a programozók végre hazamehettek, de kicsit messze van még a nagy áttöréstől ez a projekt. Nem véletlenül lett az új gyermek neve 5.5, nem pedig 6.0. Nagy várakozásokkal töltöttem le a próbaverziót, és hatalmas lendülettel fogtam bele a kisérletezésbe, hogy majd néhány klikkeléssel jól átalakítom az eddigi munkáimat táblagép formátumra, ide-oda berakok pár extrát, "oszt hadd menjen...". De nem úgy van az, barátocskám.

Először is oldalpárra tervezett layout felejtős, minden anyagot meg kell tervezni álló és fekvő formátumúra is, hogy Pistike minden irányból olvashasson. A nyomtatott sajtóban megszokott betűméretre rá kell tenni még pár lapáttal. Folyó szöveg 15 pontos betűnél kezdődik, de inkább 18, ha azt akarjuk, el is olvassák. Ez nem baj, de a 80 oldalas kiadványunkból így lesz szépen 120. Plusz munka, plusz idő, plusz ember. Nem nyavalyogni akarok, nem is mergkerülni a megkerülhetetlent, ezek a tények, ez a jövő, vagyis a mostani jelen vége. 

Tény, hogy az elkészült tartalom nem is hasonlítható már egy nyomtatott kiadványhoz, nem részletezem a táblagépek megkérdőjelezhetetlen előnyét nem untatnék senkit a részletekkel, mennyivel interaktívabb, mennyivel nagyobb felhasználói élményt nyújt, mennyivel jobban nyomonkövethető a kiadónak a felhasználó tevékenysége a tartalmon (hoppá, 1984 megvan?), mennyivel kaffább, stb, stb. Viszont ezt a tartalmat előállítani az 5.5-tel lehet ugyan, de én még maradnék annál, hogy ez csak egy erős béta-verzió.

A beállítások még nem mindenhol egyértelműek, ha itt-ott layereket nem úgy nevezel el, ahogy a nagykönyvben meg van írva (pl. nagybetű helyett kisbetűvel kezded), az animálás, szövegs-crollozás bizony nem fog működni. A beállítások sem olyanok mindenhol, hogy adja magát, néha ebbe-abba bele kell gondolkozni, hogy most akkor ki kivel is van. És most jön a feketeleves.

Az 5.5-ös verzióval megszűnt a .folio fájl generálása saját gépünkre. (A .folio formátumból készül majd az egyes táblagépekre szánt formátum). Természetesen nem kell minden félére elkészíteni az anyagot, a publikáláskor dönthető el, melyik marketre is menjen a végtermék és készül belőle iPad esetén .ipa, Android esetén .apk. Megtekinteni lehet ugyan a végeredményt a saját gépünkön, de továbbküldeni a világ másik felére, vagy a szomszéd irodába a megrendelőnknek, már nem olyan egyszerű, pláne nem ingyenes, mint ahogyan ezt magazinoknál egy pdf-küldéssel eddig elintéztük.
Hab a tortán, hogy minden online zajlik az Adobe Digital Publishing Suite szolgáltalásra való előfizetéssel. Ez pedig feltehetően a kisebb kiadók háttérbe szorulását fogja előidézni.
A kiadói regisztráció, amivel publikálni lehet az AppStore-ba, nagyjából 100000 Ft-ra jön ki egy hónapban, amit egy évre előre meg kell vásárolni. Hozzá jön a kb. 60 Ft/letöltés terjesztési díj, amiből rögtön 25000 példányos csomagot kell előre becsengetni, így az induló költségek 2,7 M Ft körül vannak. Ezután jön majd még az új kolléga bére, elkerülhetetlen a legfrissebb -természetesen-legális szoftverek használata, néhány iPad beszerzése a tervezésben és rábólintásban érintett kollégáknak, hogy csak a kezdeti költségeket említsem.
Az AppStore-ban a publikált tartalom jóváhagyása jelenleg pár nap-1 hét (extém esetekben 1 nap is lehet, de erre ne alapozzunk). Vagyis nem ér rá a kolléga leadás után infarktus-közeli tempóban áttördelni, effektelgetni, galériákat beszúrni, panorámafelvételekkel, animációkkal, egyéb interaktív tartalmakkal bíbelődni. A digitális kiadás bizony a kiadvánnyal párhuzamosan kell, hogy készüljön, ha azt akarjuk, hogy mire a nyomda leszállít, az elektronikus verzió is biztosan letölthető legyen.

Ezek a költségek természetesen hamar meg tudnak térülni majd, de ehhez elengedhetetlen, hogy itthon is legalább minden harmadik-negyedik ember kezében legyen táblagép. És az még legalább 3-4 karácsony szerény becsléseim szerint. A hazai táblagépekre szánt tartalom letöltéseinek közel 50%-a a tengeren túlról érkezik, nyilván ott élő hazánk fiaitól. Persze csak azért, mert itthon kicsi még még az a réteg, akinek van erre 100-250e Ft-ja. Idő kérdése, a remény hal meg utoljára.

Én valahogy azt érzem, hogy az erősebb kutya elve fog érvényesülni a digitális kiadványok piacán is, vagyis a kisebb kiadók, manufaktúrák két lehetőség közül választanak: maradnak a print-vonalon, vagy világ proletárjaiként egyesülnek, és többen, közösen publikálnak egy cégér alatt. A túróval meg úgy vannak az emberek, hogy nem mindenki szereti.

Nem biztos, hogy ez rossz, de nekem kicsit még új, még fura, de legfőképp drágának tűnik. Mindenesetre az irány jó. Én azért várom a 6.0-át, és csendben nagyon szurkolok.
 

Szólj hozzá!

Címkék: adobe android ipad folio indesign 5.5 indesign tapasztalatok digital publishing suite cs5.5

A bejegyzés trackback címe:

https://rszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr462968583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.