HTML

rszarvas blog

Antiszisztematikus, antitematikus, antisztatikus és antidepresszáns blog ... Ami épp eszembe jut


Támogatom a szerzőt 2 dollárral.

DIY naptár 2013.jpg

Arrow.jpg

Bejegyzések

Friss topikok

Cirkó hőcserélő vízkőtelenítése

2011.10.03. 14:19 rszarvas

Csak csöpög a melegvíz? Minden bizonnyal a cirkó hőcserélője a „Lúdas”.

Most valószínűleg utálni fognak engem az erre szakosodott szerelők, de akkor is muszáj megosztanom ezt a viszonylag egyszerű műveletet, amivel az elvízkövesedett cirkónkat megtisztírthatjuk. A hőcserélőt cserélni kicsit egyszerűbb persze, de jóval költségesebb is. Az általam leírt módszerhez néhány szerszám, egy 4000 Ft-os, minden barkácsáruházban kapható szobaszökőkút-szivattyú és 2 liter 20%-os háztartási ecetre van szükségünk csupán. Na meg kb. 2 órányi szabadidőre.
Nekem Vaillant turbó cirkóm van, 6 éve ezzel a módszerrel távolítom el a vízkövet a hőcserélőből 1,5–2 havonta. A típus tulajdonképpen mindegy is, lényegében az elv és az alkatrészek ugyanazok az átfolyós vízmelegítőknél.
Magas hőmérsékleten a vízkő a hőcserélő belső falára kicsapódik, ez pedig lassítja a víz átfolyási sebességét, plusz a vízkő igen jól szigeteli a hőt, ezért a melegvíz előbb csak langyos lesz, aztán lassan már csak csöpög majd a melegvíz a csapból. Erre van itt ez a megoldás.

Nem is bonyolítanám a dolgot, a lépések sorban képekkel:

1. Kihúzzuk a konnektorból a cirkót, majd leemeljük a burkolatot.
Ez többnyire felfelé tolva indul meg. Ha nem megy, alul foghatja valam csavar. 2. Elzárjuk a fűtés bejövő/kijövő ágait és a bejövő ivóvíz szelepet.
Az a kampó, ami a csövön lóg, arra kell, hogy a vödröt majd arra akasztjuk, amibe leengedjük a rendszerből a vizet.


 

3. A biztonsági szelepen keresztül kiengedjük a rendszerben még nyomás alatt álló vizet.


 

4. Kiszereljük a váltószelepet. (Ami a kép bal alsó sarkán található réz-színű valami). Ez alá is akasszunk egy vödröt, mert még innen is fog kicsurogni egy kevés víz. A váltószelepben lévő tömítéseket néha cserélni kell, én általában 2-3 alkalom után cserélem. A cirkómban összesen 3 db  kemény tömítés van, 2 db 3/4-es és 1 db fél collos csőre való. Ezen a szelepen, és a hőcserélő többi csatlakozásán is drótból és lemezből hajlított rögzítő patentok vanak, amik a fix csatlakozásra ügyelnek. Ezeket is eltávolítjuk.
A váltószelepet 2 db 30-as rézanya tartja a helyén, a hőcserélőn van még egy 24-es rézanya, ezeket mind kicsavarjuk. Az előbb említett tömítések ezek mögött lapulnak majd.5. A patentok lehúzása és a csavarok kioldása után némi mozgatással kiemelhető a helyéről a hőcserélő.
Hogy a szobaszökőkút csövét csatlakoztathassam a hőcserélőre egy egyszerű gumicsövet kerestem, aminek a belső átmérője pontosan a szobaszökőkút kivezető csövére passzol. Némi szigetelőszalaggal rögzítettem a hőcserélő csövére. Nem baj, ha kicsit ereszt, a funkcióját így is ellátja.
Ezt a csövet a hőcserélő egyetlen menetes kivezetésére kell kötni.


 

6. Csatlakoztatjuk a hőcserélőt a szobaszökőkút-szivattyúhoz, és az egészet egy akkora méretű műanyag tálba tesszük, hogy elférjen benne kényelmesen minden.
Feltöltjük az edényt 2 liter 20%-os ecettel (de legalább annyival, hogy a szivattyút beszívó nyílásait ellepje), és bedugjuk a keringetőt a konnektorba, aztán a többi megy magától.
Amint látszik, az első néhány percben csak csöpögni fog át az ecet a rendszeren, de ez aztán hamar megváltozik majd.


 

7. Kb. fél óra elteltével a tiszta ecetünk sárga trutyivá változik a feloldott vízkőtől, és az átfolyás sebessége is látványosan javul majd.
Összesen egy órát hagyjuk dolgozni a rendszert. 


 

8. Visszaszereljük a hőcserélőt a helyére, visszarakunk minden patentet ugyanúgy, ahogy volt, csavarokat meghúzzuk, és visszatöltjük a rendszerbe a vizet.
Ehhez előbb meg kell nyitni a cirkó alatt korábban elzárt 3 szelepet. Az alábbi képen látható ügyesen elrejtett kis csavar megnyitásával tudjuk feltölteni a rendszert a vezetékes vízből.
Az én cirkómon a max. engedélyezett nyomás 3 bar, ezért én 1,5 bar-ig engedem bele a vizet, aztán ezt a kis rejtett szelepet elzárom.
Minden cirkó nyomásmérőjén jelezve van a maximáls nyomás, azt semmiképp ne lépjük túl!
Előfordulhat, hogy a feltöltés után a lakásban a radiátorok légtelenítő szelepe sziszegni fog egy ideig. Ez normális, mert kevés levegő be fog kerülni a rendszerbe.


 

Aztán már csak a burkolat visszaakasztása és a konnektorba visszadugás marad hátra. Remélem segíthettem.
Ha tetszik a cikk, oszd meg másokkal is, ne kelljen feleslegesen pénzt kiadni ilyen apróságok miatt.

 

 

4 komment

Címkék: vízkő cirkó tisztítás hőcserélő vízkőtelenítés

A bejegyzés trackback címe:

https://rszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr223275209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIx 2012.12.25. 23:05:15

Nagyon jó ötlet! Hasonlóan, de még egyszerűbben vízkőtlenítettem a cirkóm hőcserélőjét. Vettem egy 1/2"-os toldó csavarzatot, egy ecetes üveg csavaros kupakjára lyukat vágtam, belecsavartam a csavar egyik végét szorosan, rácsavartam az ecetes üvegre. Elzártam a hidegvíz főágat, kinyitottam az összes csapot, kifolyattam, ami kijött. Majd csak a fürdőszobai mosdókagyló hidegvizes csapját kinyitottam, s az ecetes üveget felcsavaroztam a zuhanyrózsa helyére, a leeresztett fregolira fölszereltem (ragasztószalag), hogy a cső lefele lógjon, vágtam egy lyukat az ecetes üveg fenekébe lélegzőnek. Felemeltem a fregolival a plafonig, majd kinyitottam a zuhany melegvízcsapját, s így az ecet gravitációsan a hőcserélőn keresztül kinyomta a vizet a mosdóba. Kétszer kellett új palackot feltennem, majd elzártam a mosdócsapot. Több napig rajtahagytam, iszonyú sok trutyi jött ki. Egy tanulság, a nyitott zuhanycső alá tegyünk egy vödröt, sok trutyit-habot fog kinyomni. Átmosás után szinte tökéletes. A perlátorokat érdemes leszerelni, kitisztítani.

Ivády Gábor 2014.03.28. 08:25:01

Üdvözlöm! Mi történik ha mindezt sósavval csinálja az ember? Én megtettem, és most csöpög, ami lehet attól is, hogy a tömítéseket kicseréltem és nem gyárit raktam bele, vagy valahol esetleg kimarta a sav a hőcserélőt és most vehetek másikat?

Köszönöm

rszarvas · http://rszarvas.blog.hu 2014.03.28. 13:31:24

Kedves Gábor!
A sósavval az a baj, hogy megmarhatja kicsit a hőcserélő belső felületét, ami miatt talán jobban megtapad a vízkő, de 1-2 alkalommal talán meg lehet azzal is csinálni. Ki nem fogja lyukasztani belül.
A csöpögés inkább a tömítésektől lehet. A kemény tömítéseket alaposan meg kell húzni, pláne, ha nem újak. Szerintem csak ez lesz a baj.

Geri1973 2015.02.24. 11:45:00

Üdvözlet!
A házi szökőkút szivattyú ötlet zseniális,kipróbáltam működik.Én egy Sauniver Duvar Renova Star Sc24-el "élek" együtt.Sajnos a hőcserélője ennek sem osztott,borzasztó hamar lekövesedik,állítólag már többeknek volt vitája a forgalmazóval,mert állítólag ezt a készüléket a magyarországi vízkeménységi viszonyok mellett nem is lehetett volna forgalmazni idehaza.De ezt csak hallottam.A lényeg,hogy két 1/2 colos hollander,kb 1m hossznyi gumicső,egy kisebb vödör és a csobogó szivattyújával meg lehet oldani a vízkőmentesítést.A hőcserélőt sem kell kiszerelni,csak lekötni róla a HMH csöveket,helyére felszerelni a hollanderes csöveket,beiktatni a szivattyút,a vödörbe beleönteni az ecetet,és szépen keringeti is magától a folyadékot.Így nem kell megbontani a fűtőkört,nem kell légteleníteni.A végén pedig csapmegnyitáskor úgyis átöblíti a víz a HMV kört.Sajnos engem is a takarékosság vitt erre rá,mert mikor legutóbb kb.1 éve még kisavaztattam a hőcserélőt 16.000.-ft kért a szerviz.Ehhez képest ez most költségileg 2L ecetbe,a két hollanderbe került,mert szivattyúm és gumicsövem volt otthon.Úgyhogy nyugodtan lehet ezt házilag is megoldani,az igaz,hogy valamelyest lassabban dolgozik az ecet,de kárt sem tesz a hőcserélőben.
Üdv!