HTML

rszarvas blog

Antiszisztematikus, antitematikus, antisztatikus és antidepresszáns blog ... Ami épp eszembe jut


Támogatom a szerzőt 2 dollárral.

DIY naptár 2013.jpg

Arrow.jpg

Bejegyzések

Friss topikok

2 hangsávos avi 1 hangsávossá tétele

2013.01.17. 21:28 rszarvas

Néhány asztali és szoftveres divx-es lejátszó és nem boldogul azokkal az a videókkal, amelyekben két, vagy több sztereó hangsáv van. Ezek vagy a két hangsávot egyszerre játsszák le, vagy pedig csak az elsőt. Ahhoz, hogy ezeket a fájlokat is megfelelően le tudjuk játsszani, az egyik hangsávot el kell tüntetnük a videóból.
Erre alkalmas Virtual Dub Mod program. Telepítést nem igényel, kicsomagolás után futtatható.

1 komment

Címkék: videó szinkron avi egyszerre kikapcsolás hangsáv hogyan kell eltüntetése 2 hangsáv hangfolyam két hangsáv virtual dub mod kiiktatás kiiktatása

Warcraft 3 frissítési hiba

2012.10.21. 19:43 rszarvas

A Warcraft 3 a Windows 7-re való telepítése után hálózati játék indításakor frissítési hiba léphet fel. A battle.net-től letöltődik ugyan a frissítés, de az "There was an error applying the upgrade" hibaüzenetet küld, és a frissítések nem települnek fel. Ezek nélkül nem megy a játék a battle.net-en keresztül, de még belső hálózaton keresztül sem.

A probléma azért áll elő, mert telepítéskor a registry-be hibásan kerül be a Warcraft elérési útvonala, amit korrigálni kell.
Windows+R lenyomásával előugrik a futtatás ablak, ebbe be kell írni, hogy regedit, majd OK gombot nyomva belépünk a regisztrációs adatbázisba, ahol a hibát kijavíthatjuk.

Regedit.jpg

Itt megkeressük a HKEY_CURRENT_USER/Software/Blizzard Entertainment/Warcraft III mappát.
A jobb oldali beállítások között az "InstallPath", "Program" és "War3CD" értékei mögött elérési utak vannak, amikben a Warcraft III után van egy "/diablo II" szöveg is. A Diablo II (a Blizzard egy másik játéka) valami ufós tevékenység miatt kerülhet bele az elérési utakba, és semmi helye nincs ott, ezeket a Diablo-s utalásokat szépen ki kell törölni mindhárom sorból (2× rájuk kattintva szerkeszthetőek az adatok". Ezután kilépünk a regisztrációs adatbázisból (File menü/Exit) és a Warcraft III máris tudja magát frissíteni, ezután pedig a hálózati játék funció is működni fog.

Íme a jó beállítások:

Regedit War3.jpg

Szólj hozzá!

Vektoros árnyék Adobe Illustratorban

2012.09.21. 18:16 rszarvas

Ez a megoldás olyankor kellhet, ha EPS10-es formátumba kell illusztrációnkat menteni, de nem akarjuk az árnyékhatásokat nélkülözni. Egyes képügynökségek csak 10-es formátumú EPS-t fogadnak be, és az hibának minősül, amikor ezekben bitmap árnyék van. EPS10 mentésekor ugyanis minden árnyék bitmap-pé válik.

Az alábbi 2 perces videóból megtudható, hogy oldjuk meg ezt a problémát.

Szólj hozzá!

Címkék: videó tutorial árnyék oktató vektor illustrator cs3 vector eps cs4 cs5 adobe illustrator cs6 drop shadow eps10

Ismét egy kihagyhatatlan reklámspot :-)

2012.04.19. 20:54 rszarvas

„Valahol egy kisvárosban Belgiumban...
Egy téren, ahol általában semmi különös dolog nem történik...
Elhelyeztünk egy nyomógombot...
És vártunk, hogy valaki megnyomja azt...”

Ami ezután jön, az megkavarja kicsit az unalmas állóvizet. A külső szemlélőknek este biztosan volt mit mesélni. :-) Azt hiszem, ha ilyen kreatív reklámok mennének itthon is az unalmasabbnál unalmasabb mosópor és gyógyszerreklámok helyett, nem használnám többet az áttekerés gombot.

Gratula a készítőknek!

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív reklám vicces tnt dráma belgium meglepetés dramatic spot surprise

Elkészült végre a konyhabútorunk :-)

2011.10.17. 20:31 rszarvas

Hat év és két hét elteltével végre kivilágosodott házunk utolsó fekete foltja is. Pár nappal ezelőtt könnyes szemekkel búcsúztattam az oly szép időket megélt, már-már atombiztosan helyére beékelődött átmeneti, OSB-lapból barkácsolt bútorszörnyet. Következő funkciója a ház melegének biztosítása lesz két napig. Emléke szívemben örökké élni fog.

És most, végre meghalt a király, éljen a király! 
A folytatáshoz lapozz tovább!

Szólj hozzá!

Címkék: konyha kecskemét budakeszi asztalos konyhabútor lakberendező egyedi bútor hézső barbara szántó márton

Cirkó hőcserélő vízkőtelenítése

2011.10.03. 14:19 rszarvas

Csak csöpög a melegvíz? Minden bizonnyal a cirkó hőcserélője a „Lúdas”.

Most valószínűleg utálni fognak engem az erre szakosodott szerelők, de akkor is muszáj megosztanom ezt a viszonylag egyszerű műveletet, amivel az elvízkövesedett cirkónkat megtisztírthatjuk. A hőcserélőt cserélni kicsit egyszerűbb persze, de jóval költségesebb is. Az általam leírt módszerhez néhány szerszám, egy 4000 Ft-os, minden barkácsáruházban kapható szobaszökőkút-szivattyú és 2 liter 20%-os háztartási ecetre van szükségünk csupán. Na meg kb. 2 órányi szabadidőre.
Nekem Vaillant turbó cirkóm van, 6 éve ezzel a módszerrel távolítom el a vízkövet a hőcserélőből 1,5–2 havonta. A típus tulajdonképpen mindegy is, lényegében az elv és az alkatrészek ugyanazok az átfolyós vízmelegítőknél.
Magas hőmérsékleten a vízkő a hőcserélő belső falára kicsapódik, ez pedig lassítja a víz átfolyási sebességét, plusz a vízkő igen jól szigeteli a hőt, ezért a melegvíz előbb csak langyos lesz, aztán lassan már csak csöpög majd a melegvíz a csapból. Erre van itt ez a megoldás.

4 komment

Címkék: vízkő cirkó tisztítás hőcserélő vízkőtelenítés

Google navigáció - magyarítás, első tapasztalatok

2011.08.22. 10:32 rszarvas

Abban az esetben, ha a telefon nem rendelkezik magyar nyelvvel, a navigáció is angolul fog működni, angol feliratokkal, angl kiejtéssel. Két alkalmazást kell telepíteni a marketről a magyar nyelvű navigációhoz:

  • MoreLocale2 (ingyenes)
    Ezt indítva felugrik egy ablak, ahol kézzel is beírhatjuk a kívánt nyelvet, de egyszerűbb a back-gombot megnyomni, és a megjelenő listából kiválasztani a magyar nyelvet. Innentől a telefonon is minden magyar lesz.
  • SVOX Hungarian (Judit hangja kb. 500 Ft-ért megvásárolható a marketen)
      Itt a beállításokban az alapértelmezett motort SVOX Classic TTS-re kell állítani, a nyelvet pedig magyarra, más dolgunk nincs. 

És most az első benyomások:


A Google navigációja ingyenes, viszont internetes adatforgalmat generál. Az  útvonaltervezéskor álítólag letöltődik a navigáláshoz szükséges térképrészlet, így az menet közben hivatalosan nem igényel adatforgalmat, vagyis ha az útvonaltervezést az otthoni wifi-ről tesszük a ház mellett a kocsiban kuporogva, akár jól is járhatunk. Legalábbis ezt olvasni mindenhol. Halkan jegyzem meg, hogy ez nem túl életszerű, mert nem mindig olyan helyről indul az ember fia, ahol van nyílt wifi, és méréseim szerint korántsem megy a navigálás teljesen adatforgalom nélkül, úgyhogy nyugodtan kalkuláljuk bele, hogy bizony a mobil adatforgalmi keretünket is fogjuk terhelni. Azt is beleszámolhatjuk, hogy az utitársunk valószínűleg nem lesz annyira türelmes, hogy hagyja kijátsszani magunkat a térképpel, pláne ha az ember feleségéről van szó, aki amúgy sietne.

Több alkalommal teszteltem a navigációt, vidéken, autópályán és Budapesten is, és az általam mért eredmények 100 km-enként 1,5-2,5 Mb adatforgalmat mutattak. Igaz, az első 200 km-es tervezéskor rögtön lejött a telefonra 2 Mb-nyi vektoros térképadat (még wifi-ről), de az úton sikerült további 2 Mb-nyi 3G-s forgalmat összeszednem.
Ugyanez az adatmennyiség kereken 10-zel szorzandó, ha bekapcsoljuk a rétegek között a műholdkép megjelenítést. Elég nagyfiús ezeken a műholdfotókon navigálni, legalábbis pár percig. Ez a funció alapvetően csak csajozásra lehet alkalmas (erősen szubjektíve). A sok képi plusz-információ, ami egy fotón ott van, azért menet közben eléggé zavaró tud lenni, nagy ellenfényben sokszor csak sejteni lehet, hogy pontosan hol vagyunk a tereptárgyak, gyakran nehezen olvasható, apró feliratok között. Ha mindenki a saját szeméhez beállíthatná a műholdképek átlátszóságát egy, még nem zavaró szintre, az talán nagyot dobna a funkció használhatóságán. Persze ilyenkor rögtön ki is derülne, hogy a műholdképek és az utak valós helyzete között sokszor több méternyi a differencia.
Kis matek, és kiderül, hogy a sávszélességet azért annyira nem terheli még a műholdképek használata sem. Minden réteget bekapcsolva 30-40 kbit/s elegendő lehet végig a navigálás alatt, ami még akkor is bőven megvan, ha túllépjük a forgalmi keretet és korlátozza netünk sebességét a szolgáltató.

Néha ijesztő tényező, hogy éjszakai módban is ugyanazt a világos nappali műholdképet feszíti a felületre, és ezt még kombinálja a Google Maps a háttérvilágítás időnkénti önkényes felerősítésével/elsötétítésével, ami igencsak magára vonzza a tekintetet a koromsötét éjszakában. Logikus lenne, ha fordulópontok, kereszteződések közelében tenné csak ezt, de nem így van sajnos, a fényerőszabályzó algoritmus inkább csak véletlenszerű. Egyszer fél kerékkel át is gurultam emiatt a szembejövő sávba, de mint az a sorok között olvasható, szerencsésen túléltem a kis affért. 
A térkép hiányosságai néha bosszantóak tudnak lenni. Budapesten a szokott útvonalamon egy kb. 2 éve átadott útról tegnap még nem tudott a navigáció. Ezek szerint Google Maps malmai bizony lassan őrölnek. Az M6-os autópálya is bő egy évig nem szerepelt a Google Térképen, ami szerintem igen nagy hiányosság. Előfordul, hogy a navigáció szemmel láthatóan a hosszabb, kanyargós mellékutat javasolja egy-egy szakaszra, még akkor is ha mellette pár méterrel ott a nyílegyenes főút.

Nekem nagyon hiányzik még a figyelmeztetés a helyes sávra. Többször kellett koncentrálnom a megrajzolt útvonalra, hogy kiderüljön melyik sáv is az enyém. Szintén hiányolom a jelzést, hogy az aktuális szakaszon mekkora a sebességhatár. Pláne mert a gyorshajtás ma már igen drága sport. Lássuk be, a konkurenciáknál már régen igen jól működnek ezek a funkciók.

Gondolom a Google-nél sem ülnek karba tett kézzel, hanem -mint általában- gőzerővel dolgoznak a versenytársak tönkretételén, és várhatóan ezek a problémák egyszercsak eltűnnek majd. Mert ugye van még mit molyolni a térképek pontosságával, frissességével és a szolgáltatások színesítésével. Ha ez egyszer így lesz, minden bizonnyal komoly gondban lesznek a fizetős térképszolgáltatók. Én azért várom, hogy ez egyszercsak így legyen, addig is inkább maradok a járt úton.
 


 

Szólj hozzá!

Címkék: első tapasztalatok magyarítás magyarul benyomások google navigáció magyar beállítások android magyarítás

Egyszerűen "FASZA" :-)

2011.07.28. 17:54 rszarvas

Be kellett térnem a Zöld Békába Hajdúszoboszlón, ha már ilyen közvetlenül invitál a tábla. Miután sikerült a tulaj feleségét fűnyírásból a pult mögé csalogatni, fel is tette a kérdést nyomban, hogy porból, vagy kávéból kérem-e. Hmm. Jobbnak láttam inkább a tasakos verziónál maradni a biztonság kedvéért, de az eredmény valóban "fasza" volt. :-) 
Van ennek a táblának némi bája, no, különben be se mentem volna. Hogy elvonjam a figyelmem a békákban gazdag neobarokk enteriőrtől, kapartam egy sorsjegyet, mivel másodállásban a Szerencsejáték Zrt. kiküldött hajdúszoboszlói zászlóshajója is ez a város végi kurta kocsma.
A fasza kapucsínó árát persze visszanyertem, az élet szép :-)

Ha valakit érdekelne, a hely amúgy eladó.


Hála Oszkárnak (lásd első komment), immár kettőre bővült a fasza vendéglátóhelyek listája. Idézem sorait: "A csodával határos, egyúttal archiválási kultúrámat dicséri, hogy ezeket megtaláltam."
Nos, gratulálok a remek technikához, a képeket meg nagyon köszönöm! :-)
Aki bátor, küld még ilyet.


3 komment

Címkék: söröző hajdúszoboszló zöld béka capuccino fasza kapucsínó sziget 2009 fasza lángos

Meg lettél villámcsapva

2011.07.19. 11:45 rszarvas

Tükörfordításos, régi kalóz, hangalámondós vhs filmeket idéző anyag az ACDC Thunderstruck c. számáról. Garantáltan nem rossz :-)

 

Szólj hozzá!

Gyógyító kép

2011.06.15. 17:24 rszarvas

Egyszerűen nem bírtam ki, muszáj megosztanom veletek ez az energetizáló képet. Ki tudja, sokaknak tán az egész életét meg fogja változtatni az a minden sejtet átszövő energiahalmaz, amit e kép kivetítésével, és hosszas szemlélésével átérezhetünk. Gondoltam, kirakom a 18-as karikát is rá, de most miért vegyem el a  csodálatos gyógyulás lehetőségét a fiatalabb korosztálytól. Nézzétek, erősödjetek, kérjétek az energiát, és töltődjetek fel vele. 
Halkan jegyzem meg, nem túl reprezentatív kutatásaim szerint, talán az is elég, ha kérjük az energiát. Sőt ha nem nézzük a képet, és úgy kérjük, akkor tán még hatásosabb. 
Nosza, szemeket kinyitni, felkészülni, vigyáááázzz, kééééész, és lapozz tovább! (Csak saját felelősségre)

Szólj hozzá!

Címkék: marika gyógyító kép varazskep

Angry Birds - T-mobile reklámfilm

2011.06.10. 16:45 rszarvas

Ilyet akarok élőben a Vidámparkba. Folyton ott lógnék... :-)

Alapvetően nem vagyok reklámzabáló, sőt amikor csak tehetem, kikerülök mindenféle hirdetést, amire deirekt nem én keresek rá, de erre nem tudok csak úgy legyinteni egyet. Milyen kaffa ötlet! :-) Sok ilyet még! Nálunk vajon mi akadályozza meg, hogy ilyen kis spotok készüljenek? Pedig mennyivel kevesebben tekernék át a reklámokat, ha ilyenek folynának be a lakásba két unalmas gyilkosság között.

Szólj hozzá!

Címkék: reklám videó élő t mobile angry birds

Adobe Indesign CS5.5 - Articles panel

2011.06.09. 20:18 rszarvas

Még egy hasznos újdonság a CS5.5-ös indesign-ban, ami azoknak jöhet jól, akik gyakran exportálnak html-t, vagy .epub formátumot a kész dokumentumból.

Exportnál eddig nem szólhattunk bele a sorrendbe, hogy kövessék egymást a dokumentumunkban lévő tartalmak majd a html-ben. Az Indesign fentről lefelé szépen letapogatta a boxokat, úgy kerültek bele egymás után a szövegek, képek a html-be, ami az esetek egy részében ben biztosan jól is van így, de nekem még nem nagyon fordult elő, hogy minden stimmeljen.

Szólj hozzá!

Címkék: indesign cs5.5 articles tag html exportálás export tagging

Adobe Indesign CS5.5 - digital publishing tapasztalatok

2011.06.08. 19:02 rszarvas

Na ja, lassan nagyon aktuális egy verzióváltás az Indesign háza táján. A tabletek rohamos terjedése kicsit megsürgette a fejlesztőket az Adobe-nál, és mint látszik, addig nem engedte haza a szoftvergyár a "jómunkásembereket", amíg elő nem rukkoltak valami kézzelfogható megoldással. A cél ugye az volt, hogy gyártsunk Indesign-nal tartalmat iPad-re, Android és BlackBerry platformokra, egyszerűen. No ezen az egyszerűségen akad némi csiszolnivaló, de a látvány önmagáért beszél. 

Szólj hozzá!

Címkék: adobe android ipad folio indesign 5.5 indesign tapasztalatok digital publishing suite cs5.5

Kutyaszerelem :-)

2011.06.08. 13:37 rszarvas


Bonifác kutyám és Szörnyike.

Szólj hozzá!

Címkék: kutya bonifac boni kutyaszerelem szornyike

Skype hiba elhárítása

2011.06.07. 13:33 rszarvas

Ma megint elhasalt a Skype-om, és ismét a múltkori Microsoft-Skype felvásárlás körüli mizériát látom a háttérben.
A probléma megoldható a shared.xml fájl törlésével.


 

6 komment

Címkék: hiba skype javítás megoldás probléma fagyás shared.xml uzemzavar

www.szbe.eu

2011.04.13. 17:28 rszarvas

Ha pszichológust keresel itt: Budapest, Páty

www.szbe.eu
 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest xii paty pszichologus www.szbe.eu

Számítógép bekapcsolása távolról, távoli használat

2011.03.21. 14:26 rszarvas

Régen foglalkoztatott a gondolat, hogy a gépem távolról is elérjem, olyankor is, amikor az ki van kapcsolva. No nem azért, mert még létezn sem tudok PC nélkül. Egy milánói hosszúhétvége alatt jött ez a probléma először elő, amikor a hazafelé szóló beszállókártyám sikeresen elhagytam, és csak az otthoni maileimből kellett volna kinyomtatni mégegyszer, de ez gyakorlatilag esélytelen volt. Mindezidáig. Szerencsére a távoli elérés már nem impossible mission. 

35 komment

Címkék: lan on bekapcsolás távoli wol elérés wake hidegindítás

C64 lemezek újraélesztése

2010.09.17. 22:02 rszarvas

Amióta áttértem C64-ről PC-re (nem mai történet) :-), azon törtem a fejem, hogyan lehetne a netről letöltött C64 állományokat (.t64, .d64, .prg) újra kiírni a jó öreg 1541-es flopy lemezeire. Találtam egy egyszerű, szinte bárki által elkövethető megoldást, ami tán sokaknak mosolyt csal majd orcájára. Én mindenesetre vigyorogtam, amikor a 20 éve porosodó meghajtó elkezdett berregni és kattogni. Egy XM-1541-es kábelt fogunk hozzá gyártani.

9 komment

Címkék: retró kábel c64 transfer 1541 flopy xm1541 d64 t64 prg starcommander

Első utazásom

2008.06.23. 13:58 rszarvas

Miután visszatértem a Földre, egy 40 körüli ápolatlan szakállas fickónak láttam magam. Lábamon semmi, rajtam szakadt zsákszerű gúnya. Szikrázó a napsütés, fülledt nyári meleg, lent valahol délen, még nem számítjuk az időt. Egy szekerek által járt homokos-kavicsos út mellett állok, nézem, ahogy kiszámíthatatlanul kanyarog.

2 komment

Én pénzem, Te pénzed

2008.02.26. 15:55 rszarvas

Kényes a téma, mondhatni pénz-kérdés.

Bambán csodálkozok a világra, amikor ismerőseim között itt-ott kiszivárog, hogy a kassza bizony külön van. Ez a helyzet addig van rendben, amíg nem tuti a tuti, csak udvarolgatunk, és ebből még lehet akármi is. De amikor két ember összehordja a holmit egy fedél alá és még mindig megmarad ez a helyzet, azt már az egyszerű agyammal nem tudom hová tenni.

6 komment

Csikket eldobni trendi

2008.02.04. 00:39 rszarvas

Azt hiszem ez volt az egyik ok a néhányból tizenéves koromban, amiért nem szoktam rá. Konkrétan hányingerrel és undorral kombinált megvetés az, amit érzek, amikor valamelyik menő pasi, vagy nő lazán, trendin, menőn eldobja a csikket az utcán. Vagy a lépcsőháza előtt, vagy buszra szállva, vagy lazán autóból ki, vagy csak úgy sétálás közben.

4 komment

Címkék: dohányzás szemetelés csikkeldobás